Вплив продуктів з високим вмістом нітратів на ефективність тренувань

Вплив продуктів з високим вмістом нітратів на ефективність тренувань

Нитрати: Роль у здоров’ї людини та вплив на фізичну підготовку

Нитрати, як відомо, є не лише мінеральними добривами, але й важливими компонентами харчових добавок, що використовуються в процесі виробництва продуктів, таких як ковбаси. Окрім цього, значну кількість нітратів можна знайти в зелені, зокрема у шпинаті. Останні дослідження, проведені в Університеті Льовена (Бельгія), показали, що нитрати відіграють важливу роль у функціонуванні людського організму під час фізичних навантажень, особливо в умовах низької концентрації кисню в повітрі, таких як тренування в гірських районах.

Неорганічні нитрати та їх вплив на організм

Неорганічний нітрат (NO₃⁻) є ендогенним продуктом харчування, який регулює кров’яний тиск та має важливе значення для нормальної роботи серцево-судинної системи. Наприклад, вміст нітратів у буряку підвищує рівень оксиду азоту, що позитивно впливає на спортивні результати.

Дослідження впливу нітратів на спортивну підготовку

У дослідженні взяли участь 27 осіб з середнім рівнем фізичної підготовки. Вони тричі на тиждень перед кожним спринтерським тренуванням, що включало інтенсивні велосипедні вправи, отримували добавки з нітратами. Метою дослідження було оцінити ефективність тренувань при різних рівнях кисню в повітрі, зокрема в умовах гіпоксії (пониженого вмісту кисню, характерного для гірських районів).

Результати дослідження: Вплив на склад м’язових волокон

Результати досліджень, опубліковані у журналі Frontiers in Physiology, стали несподіваними: лише через 5 тижнів тренувань в умовах гіпоксії відбулося помітне зміщення складу м’язових волокон. Професор Пітер Хеспел підкреслив, що це дослідження стало першим, яке демонструє, як харчові мінеральні добавки можуть впливати на зміни у складі м’язових волокон під час тренувань.

Значення для професійних спортсменів

Ці результати можуть бути особливо корисними для атлетів, які беруть участь у змаганнях, що проходять у гірських районах. Спортсмени, які прагнуть покращити свої результати, часто використовують спеціальні тренувальні маски або проводять тренування в горах, щоб адаптувати свій організм до зниженої концентрації кисню.

тренувальна маска
Приклад тренувальної маски / trainingmask.com.ph

Ефективність тренувань у гіпоксії

У таких умовах спринтерські тренування активують швидкі окислювальні м’язові волокна. Додавання спеціальних мінеральних добавок може значно покращити результативність таких вправ. Однак ця теорія ще потребує подальшого дослідження, оскільки не зовсім зрозуміло, чи збільшення кількості швидких окислювальних м’язових волокон справді покращує ефективність тренувань.

Перспективи використання нітратних добавок

На даний момент професор Хеспел вважає, що, хоча отримані результати є обнадійливими, ще занадто рано рекомендувати спортсменам регулярне використання нітратів у вигляді добавок. Довгостроковий вплив цих мінеральних речовин на організм людини ще не до кінця вивчений. Однак дослідження в цій галузі тривають, і в майбутньому тренери зможуть прописувати спортсменам прийом нітратів не лише у вигляді частини раціону (овочі та зелень), а й у вигляді додаткових добавок для підвищення ефективності тренувань.

Продукти з високим вмістом нітратів

Продукти, що містять високий рівень корисних нітратів:

  • Шпинат
  • Буряк
  • Рукола
  • Репа
  • Листя салату
  • Селера (стебла та корінь)
  • Фенхель
  • Порей
  • Петрушка
  • Капуста
  • Броколі
  • Морква
  • Цвітна капуста
  • Тиква
  • Огірок
  • Спаржа
  • Томати
  • Перец
  • Батат (солодка картопля)
  • Картопля
  • Лук
  • Гриби