Що важливо врахувати при зберіганні фруктів та овочів
Для початку короткий урок хімії: етилен — безбарвний газ без запаху, який сприяє дозріванню деяких фруктів. Його концентрація значно варіюється в різних плодах. Наприклад, яблука та груші містять його велику кількість, а інші плоди — набагато менше.
Плоди, що містять велику кількість етилену:
- яблука,
- абрикоси,
- авокадо,
- банани,
- дини,
- інжир,
- нектарини,
- персики,
- груші,
- сливи,
- помідори.
Їх не рекомендується зберігати разом з іншими фруктами та овочами, якщо ви не хочете прискорити їх дозрівання. Наприклад, поклавши банан у паперовий пакет, ви сприятимете швидкому дозріванню завдяки накопиченню етилену в пакеті. А додавання яблука чи груші до пакета прискорить процес дозрівання.
Також варто пам’ятати, що з пошкоджених плодів етилен вивільняється швидше. Тому одне тріснуте яблуко може призвести до того, що весь пакет із фруктами зіпсується швидше, ніж зазвичай.
Як і де зберігати продукти
Після покупки продуктів важливо правильно їх зберігати, аби максимально продовжити їх свіжість. Неправильне зберігання може звести нанівець усі ваші зусилля.
У холодильнику слід зберігати:
- артишоки,
- свекла,
- брюссельська капуста,
- дини,
- сельдерей,
- вишня,
- виноград,
- зелена фасоля,
- лимська фасоля,
- листові овочі,
- цибуля-порей,
- окра,
- шпинат,
- ростки,
- цукіні.
Продукти в холодильнику можна зберігати в пластикових або паперових пакетах. Однак, пластиковий пакет утримує вологу, тому його не варто щільно закривати або варто зробити кілька отворів.
Якщо ви миєте овочі або фрукти перед зберіганням, обов’язково добре їх висушіть, аби уникнути розвитку плісняви, що може поширитись на інші продукти.
Після дозрівання потрібно зберігати:
- авокадо,
- нектарини,
- персики,
- груші,
- сливи,
- ківі.
Зберігання у воді:
- спаржа,
- зелень.
Для зберігання в воді потрібно обрізати кінці і поставити в стакан із водою, як з квітами.
Зберігання в паперовому пакеті:
- гриби,
- окра.
Не мити і зберігати в пластиковому пакеті:
- броколі,
- морква,
- цвітна капуста,
- кукурудза,
- клюква,
- зелений лук,
- салат-латук,
- горох,
- редис.
Не мити і зберігати в одному шарі:
- ежевика,
- чорниця,
- клубника,
- малина.
Ці ягоди не слід мити перед зберіганням. Також варто зберігати їх окремо в невеликих лотках, щоб уникнути пошкодження та скисання.
Зберігання на кухонному столі:
- яблука,
- банани,
- помідори,
- базилік,
- огірки,
- баклажани,
- імбир,
- грейпфрут,
- лимон,
- лайм,
- апельсини,
- манго,
- папайя,
- перець,
- хурма,
- ананас,
- арбуз,
- гранат.
Ці плоди не повинні знаходитися під прямим сонячним промінням або поблизу кухонної плити. Потрібно періодично змінювати їх місце зберігання, особливо це важливо для помідорів.
Зберігання в темному і прохолодному місці:
- часник,
- ци