Запечені баклажани з томатно-м’ясною начинкою та сиром

Запечені баклажани з томатно-м’ясною начинкою та сиром

Баклажани вважаються овочем довголіття і рекомендуються до регулярного вживання людям старшого віку. Цей факт не випадковий, оскільки баклажани багаті калієм, який сприятливо впливає на роботу серця та нормалізує водно-сольовий баланс в організмі.

Корисні властивості баклажанів

Незважаючи на те, що самі баклажани мають низьку калорійність, способи приготування цього овоча можуть значно підвищити його харчову цінність. У їхньому складі міститься значна кількість білка — важливого будівельного матеріалу для організму.

Інгредієнти для запечених баклажанів

баклажани запечені в духовці
  • 2 середніх баклажанів;
  • 500 г говяжого фаршу;
  • 1 л томатного соусу;
  • 200 г рикотти;
  • 50 г пармезану;
  • 3 гілочки базиліка;
  • зелень за смаком;
  • сіль, перець — за смаком.

Кроки приготування запечених баклажанів

Ретельно помийте баклажани, просушіть їх паперовим рушником, після чого розріжте на половини вздовж. Витягніть м’якоть, формуючи з баклажанів «лодочки». М’якоть не варто викидати — вона ще стане в пригоді.

процес витягування м'якоті з баклажанів

На дно глибокого листа для запікання викладіть половину томатного соусу, після чого розмістіть баклажани на соусі.

половинки баклажанів у соусі

Наступний етап — приготування начинки. Помістіть фарш на сковороду та готуйте на середньому вогні до повної готовності. Додайте до фаршу нарізану м’якоть баклажанів і готуйте ще 3–5 хвилин. Після цього додайте решту томатного соусу та рикотту, перемішайте інгредієнти і тушкуйте ще 5 хвилин.

готовий фарш з баклажанами

Зніміть начинку з вогню і дайте їй трохи охолонути. Після цього заповніть кожну «лодочку» отриманою начинкою.

баклажани з начинкою

Рекомендації щодо подачі страви

Після того як баклажани з начинкою будуть готові, їх можна посипати натертим пармезаном і запікати до золотистої скоринки. Ця страва є відмінним джерелом білка та корисних мікроелементів, а також чудовою альтернативою для людей, які дотримуються здорового способу життя та контролюють калорії.

Поради для оптимального приготування

  • Для більшої ніжності страви використовуйте молочний соус або соус бешамель замість томатного.
  • Щоб баклажани не вбирали в себе багато олії під час приготування, посипте їх сіллю і залиште на 10–15 хвилин, після чого промийте водою.
  • Не бійтеся експериментувати з додаванням різних спецій та трав для створення унікального смаку.