Як час прийому їжі впливає на здоров’я: важливість режиму харчування для організму

Як час прийому їжі впливає на здоров’я: важливість режиму харчування для організму

Декілька років тому професор Сатчидананда Панда (Satchidananda Panda) з Інституту Солка в Каліфорнії довів, що миші, яких годували жирною їжею кожні 8 годин, були здоровіші та стрункіші, ніж миші, які споживали ту ж саму їжу в будь-який час. У подальших дослідженнях науковці збільшили «голодні» періоди з 12 до 15 годин і виявили, що миші, які харчувалися кожні 12 годин, були більш здоровими і худими порівняно з тими, хто їв у будь-який час.

Вплив часу прийому їжі на здоров’я людини

Чи буде час прийому їжі впливати на здоров’я людей? Для перевірки цієї гіпотези передача BBC Trust Me I’m a Doctor запросила 16 добровольців для участі в 10-тижневому дослідженні, яке проводив доктор Джонатан Джонстон в Університеті Суррея.

Методологія дослідження

На початку експерименту у добровольців виміряли кількість жиру, рівень цукру в крові, рівень ліпідів (жирів) у крові та рівень холестерину. Потім учасників випадковим чином розділили на дві групи: «червоних» і «синіх».

  • «Сині» повинні були харчуватися за звичайним режимом.
  • «Червоних» попросили дотримуватися звичної дієти, але змістити сніданок на 1,5 години пізніше, а вечерю — на 1,5 години раніше, що означало три додаткові години голодування на день.

Кожен учасник вів щоденник харчування та сну, щоб гарантувати, що їли вони таку ж кількість їжі, як зазвичай.

Як час впливає на метаболізм і здоров’я

Багато досліджень підтверджують, що довгі періоди без їжі позитивно впливають на організм. Організм по-різному обробляє калорії в залежності від часу доби. Як зазначає Джонстон, найгірший час для споживання цукру та жирів — пізня ніч, коли рівні цих речовин у крові вже високі.

Експеримент на телеведучому

Ведучий передачі Trust Me I’m a Doctor Крис Ван Тюллекен провів досвід на собі. Він здав аналіз крові вранці, а потім поїв сніданок, що складався з яєць, сосисок і бекону, о 10 ранку. Після їжі знову здали кров для аналізу, і кожні півгодини брали аналіз протягом кількох годин.

12 годин по тому, о 22:00, Крис поїв таку ж їжу на вечерю, і знову аналізували його кров кожні півгодини до того, як він пішов спати.

Результати дослідження та їхні наслідки

Аналізи крові показали, що після сніданку рівень цукру в крові швидко повернувся до норми, а рівень жирів в крові почав знижуватися через три години. Вечеря ж із тим самим набором продуктів показала, що рівень цукру в крові залишався високим тривалий час, а рівень жирів продовжував рости ще через 4 години після прийому їжі.

Висновки з експерименту

Дослідження доводить, що наш організм не любить, коли ми їмо на ніч. Полунічні перекуси мають більш негативний вплив на наше тіло, ніж їжа, з’їдена вранці. Виходячи з цього, варто дотримуватися народної мудрості: сніданок — як король, обід — як принц, а вечеря — як жебрак. Якщо хочете поїсти жирну або смажену їжу, краще зробіть це вранці.

Результати експерименту з добровольцями

Повертаючись до основного дослідження: що сталося з учасниками, які брали участь в експерименті протягом 10 тижнів?

Виявилося, що добровольці з «червоної» групи, які їли пізніше і вечеряли раніше, в середньому втратили більше жиру. Аналізи крові показали значне зниження рівня цукру та холестерину в порівнянні з результатами «синіх», які дотримувалися звичного режиму харчування.

Як адаптувати режим харчування до вашого графіка

Можливо, вам не вдасться значно збільшити часові проміжки між прийомами їжі, оскільки це не завжди поєднується з робочим та особистим графіком. Однак ви точно можете уникати пізніх їд, таких як чізбургери на ніч.