Як позбутися гіркоти
Сіль має унікальну властивість нейтралізувати гіркоту, саме тому деякі поціновувачі кави додають щіпку солі в каву перед її приготуванням. Цей ефект також пояснює, чому солоні оливки такі смачні, адже у сирих оливок дуже гіркий смак. Щоб перевірити цю властивість, покладіть сіль на одну частину язика, а на іншу — щось гірке. Ви одразу відчуєте, як солоний смак зменшує гіркоту.
Додаємо трохи солодощів
Це стосується продуктів, у яких поєднуються гіркий і солодкий смак. Яскравий приклад — грейпфрут. Солодка м’якоть цього фрукта захована в гірку оболонку з тонкої плівки. Якщо видалити плівку, ви зможете насолоджуватися солодкістю. Якщо ж не хочете витрачати час на видалення плівки, можна додати трохи солі, і гіркота зникне. Більше того, сіль не лише нейтралізує гіркоту, а й підсилює солодкість.
Підсилюємо аромат
Крім того, що сіль зменшує гіркоту і підсилює солодкість, вона також може значно покращити аромат. Наприклад, якщо ви посолите грейпфрут або диню, їхній аромат стане більш насиченим і яскравим.
Коли краще додавати сіль?
Час, коли додається сіль до страв, може істотно вплинути на їхній смак і аромат.
Бобові
Не рекомендується варити бобові в підсоленій воді, оскільки це може зробити їх жорсткими і вони тріснуть під час варіння.
Гриби
Гриби потрібно солити тільки в кінці приготування, адже якщо додавати сіль раніше, вони можуть стати в’ялими, зменшитися в об’ємі і втратити свій аромат.
М’ясо та соуси
Щоб м’ясо та соуси розкрили свої смакові якості, їх потрібно солити на самому початку приготування. Цей принцип добре відомий при приготуванні стейка: відбийте м’ясо, посоліть, поперчіть і дайте відпочити протягом 15 хвилин.
Паста
Пасту традиційно додають в підсолену киплячу воду. Деякі кухарі також радять додавати кілька ложок води від пасти в соус для кращого поєднання смаків.