Ресурси скумбрії у світовому океані наближаються до критичних рівнів через надмірний вилов. Про це повідомляє видання Guardian, посилаючись на дані Товариства морського середовища (MCS).
За інформацією MCS, країни не дотримуються встановлених міжнародних норм контролю за виловом скумбрії. З 2009 року перевищення допустимих лімітів вилову скумбрії склало 80%. Протягом останніх чотирьох років загальна кількість вилову перевищувала на 39% науково обґрунтовані норми.
Екологічні організації закликають держави об’єднати зусилля для розробки ефективних стратегій відновлення популяції скумбрії в океанах і морях.
MCS також рекомендує споживачам вибирати екологічно чисті альтернативи скумбрії, такі як оселедець з Північного моря або сардінки з Корнуолла, які сертифіковані Радою захисту моря.
Оновлений Посібник з вибору риб MCS, який публікується двічі на рік, оцінює морепродукти за критеріями місця вилову і методів вирощування чи улову. Організація закликає супермаркети та ресторани відмовитися від продажу риби з низьким рейтингом (3 і нижче).
Риби, що потрапили до перших двох категорій (зелені), є найкращим вибором для споживачів. Третя і четверта категорії (жовті) потребують удосконалення, а риби з червоним рейтингом (5) варто уникати.
Весняне оновлення показало покращення для деяких видів риб: скумбрія з Північного моря перемістилася з жовтого до зеленого, а синій марлін – з червоного на жовтий через незначне поліпшення ситуації у галузі.
Згідно з повідомленням правоохоронців, у районі Березеркіна було затримано браконьєра, який займався незаконним виловом риби за допомогою сіток. Шкода, яку він завдав державі, оцінюється більш ніж у 700 тисяч гривень.
Також читайте:
- Рибалки з Перу врятувалися після 95 днів у океані
- Календар рибалки на квітень 2025 року: Коли краще ловити рибу?